baner blview

Бей чинар

Огромно старо дърво, което ще ви впечатли от пръв поглед, заслужава си да го видиш на живо!

56-метров чинар на над 500 години. Това е зашеметяващият Бей чинар, който е най- старото, най-голямото и най-завладяващото дърво в региона. Височината му е 56 метра, а обиколката на ствола му е 14 метра. Може да идете с компания, за да се хванете за ръце и да прегърнете величественото дърво. За целта ще са нужни най-малко 8 човека. Можете ли да си представите какъв гигант е? За да не си го представяте, можете да го видите в Гоце Делчев в т.нар. „Косова махала”.

Още през 1968 г. гигантът е поставен под закрилата на Закона за защита на природата, като още тогава възрастта му е изчислена на около 500 години. Името  му Бей чинар е дадено от старите неврокопчани и идва от това, че е растяло в близост до някогашния конак на влиятелния турчин Рифат бей.

В миналото до дървото се е издигало минарето на джамия, функционирала до освобождението на Неврокоп от османско владичество (1912 г.), която е разрушена през 1939 г. Старите хора разказват, че сградата е била някога християнски храм, който, след завладяването на тези земи от османлиите, бил преустроен в джамия. Според тези предания храмът е бил посветен на Света Марина, а не черквата, съществувала в североизточното подножие на хълма Хамам баир, както битува общоприетото мнение.

 В наши дни, по описания на местни хора и без пряко наблюдение, археолози изказват мнения, че при Бей чинар най-вероятно е съществувал древен християнски храм.

Чинарът е едно от 10-те дървета финалисти в националната надпревара за „Дърво с корен 2019“.

Още в тази категория: Чинар в Чучур »

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: