baner blview

Крепост Дренково – приказка за античната технология на винопроизводството (видео)

 

Реставрираната история за винопроизводството и богатите търговци в древността. На могилата в равнистия терен на селището, някога на кръстопът и кипящо от живот, археолозите намират ценни белези за историята. Всеки с интерес към история и археология с очи може да види бъчвите от едно време, винарната в крепостта, даже скилитка чесън открили археолозите при проучването на терен. Все още ги има и белезите на античната технология на винопроизводство - с дървени преси са смачквали гроздето, по глинена тръба минавало виното и се събирало в делви. Има останки от култивирано грозде.

През късната античност (IV-VI в. сл.Хр.) по долината на река Дренковска е минавал един от пътищата свързващи долината на Струма с долината на Вардар. Може би този път е бил важна пътна артерия, свързваща селищата от поречието на Струма с големия административен център Пауталия  (дн.Кюстендил ). Потвърждение за това дава квадратната сграда с отбранителни полукръгли кули в четирите ъгъла, намираща се южно от Дренково. Отбранителното съоръжение е било свързано с охраната на пътя, от археологическите проучвания е установено, че то е използвано и през средновковието (IX-X в.).

Днес сградата е почти изцяло реставрирана, като е превърната в обект за културно-исторически туризъм.

 

 

Какво още можете да видите наоколо?

Освен стари, полурухнали къщи, запазили живописа на живота едно време, в землището на Дренково са открити и останки от селище, датирано също от късната античност. Доказателство за средновековния живот на селото е старата църква в гробищата. За жалост този твърде интересен в архитектурно и художествено отношение паметник е напълно занемарен и се руши безпощадно.

Други християнски култови обекти в землището на Дренково са останките от средновековен манастир „Св. Георги“ и оброк „Св. Петка“ с руини от стара църква.

Действащата селска църква „Св. Димитър“ е строена в доста по-късен период – края на XIX в.

Дренково е на 16 км от Благоевград по пътя за границата с Македония. Постоянно населени са само няколко къщи в пръснатото по махали село.

Районът на днешното Дренково е населяван от най-дълбока древност. Свидетелство за това е намиращото се в местността „Гърлешките ниви“ (1 км южно от селото) праисторическо селище.

До крепостта се стига много лесно. Съвсем в началото на селото е, стига се с кола, по асфалтов път.

 

Медия

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: