baner blview

Където Ванга е живяла… (видео)

Къщата на пророчицата е музей. От десет години. Дълго след кончината на баба Ванга имаше неуредици около собствеността и статута на дома й. От май 2008 година  всеки може да види къде е живяла Ванга. В спретната къщичка в центъра на град Петрич. Десет години след като къщата й отвори врати като музей, подменят и експозициите вътре. Непоказвани вещи на Пророчицата разказват още и по-подробно за пророчицата Ванга. Във входния салон на къщата и в битовата стая, са изложени лични вещи на Ванга, които са съхранявани в дома и́ и до сега не са експонирани. Сред извадените вещи са  три дамски чанти, три чифта обувки, пеещи чаши, рокли.

Къщата-музей ще откриете в град Петрич, малко над пазара. И улицата, където е къщата й, носи нейното име. Къщата музей „Ванга“ е на ул. „Ванга“ номер 10. В близост има свободно къде да се паркира.

По-голяма част от живота си пророчицата прекарва именно в тази къща и до днес всичко е запазено в оригиналния си вид, без да бъде размествано или променяно.

На първия етаж се намират  стаята за молитви на пророчицата - неин личен параклис, в който тя всяка сутрин и вечер се е молила. Сред многото икони в тази стая има една по-специална - тази на Света Богородица, за която се твърди, че изпълнява желания.

На този етаж е и кухнята, в която през 80-те години пророчицата е приемала посетители. Хората са се редили на опашка пред оградата, а на входа на къщата е имало полицай, който да следи за реда.

На втория етаж се намира Белият салон, в който Ванга е приемала видни посетители, като всичко в интериора е подбрано по неин вкус.

Къщата музей на феноменалната пророчица е пристан в модерния свят. От години тя се е превърнала в значимо и обичано от хиляди хора място, където е събрана енергията и позитивизма на Ванга.

За хиляди леля Ванга е не просто пророчица, тя е светица. И местните много я тачат, и не я забравят. Всяка година, около датата на кончината й, около рождената й дата, все има специални събития в нейна памет. Къщата на леля Ванга отвори врати за посетители 10 години след смъртта й. А след като отвори врати, там винаги има живот, има повод да отидеш. Ето един – от преди много години – изложба, паметно наредена за Пророчицата.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: