baner blview

Историческият връх Кръста и Освобождението (видео)

И на слънце, и в мъгла, и в преспи сняг… вече повече от десетилетие – традиция е в Симитли да почетат Националния празник в историческата местност „Кръста“ в полите на Пирин планина.

Групата родолюбци от симитлийска община повежда или гръм на залпово топче, или стади коне, обяздени от пременени в народни носии мъже, потомци на знатни родове от симитлийско. Те търгват по тесните пътечки към заветното място на свободата – връх Стайковец, в местността Кръста – до там са стигнали руските воини, предвождани от майор Орлински, докато глашатаите ги застигнат и известят за постигнатото примирие и свободата. Така с годините местните знаят историческото място като връх Кръста. Там е побит меч с думите на войската: „Ето тук е границата на България”.

Какво е било – разказва историята, а най-интересно разказват старите хора, по разкази на техните баби и прабаби – които са преживели Освобождението ни:

На 1 100 метра височина, където е вдигнат и паметник на майор Орлински и героите освободители или патриотични песни се пеят, или деца и младежи стихове за вечните българи рецитират, ако не възстановка на събитията от 1878 година. Но винаги в полите на Пирин отеква националния химн. Всички, качили се на връх Кръста пеят с пълно гърло „Мила Родино…“

Походът до връх Кръста в полите на Пирин, до където са достигнали освободителните войски през 1878 година, бележи Националния празник още от ранно утро в симитлийска община. По традиция десетки родолюбиви деца и възрастни катерят върха в местността Кръста край село Ракитна, начело винаги е общинския кмет Апостол Апостолов. Сборният пункт всяка година е при кметството в село Ракитна в 10.00 часа на 3-ти март.

Празничното шествие на връх Кръста е част от тържествената програма, която община Симитли организира ежегодно за 3-ти март. 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: