baner blview

Каменният кръст в Банско

Нещо много интересно за всеки, който има и арменска кръв…и не само. Хачкар могат да видят и гледат с особен интерес всички с арменско потекло, които идват в Банско. Каменният кръст се извисява точно на центъра на града. Подарък е на Банско от Армения и може да се види от 2017 година. Точно тогава, когато Банско чества 105 години от Освобождението на града, е открит и паметникът Хачкар (в превод от арменски - Каменен кръст). Паметникът е с формата на кръст, като в основата му са вградени безсмъртните Яворови слова „Братя, хвърляйте фесовете. От днес сте вече свободни българи”.

Защо в Банско? Тези, които са вдигнали паметника Съюза на арменците в България казват: заради общата съдба и Пейо Яворов. , че защото имаме сходна съдба. Да дарят паметник на Банско точно за историческия празник на освобождението е избор на българските арменци с оглед на сходната съдба на двата православни народа с общ поробител, както и свързващото звено - Пейо Яворов, голям приятел, както на Банско, така и на арменския народ.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: