baner blview

В родното село на Спартак – разходка към Античността

Гладиаторски боеве, пазар на роби… това го е имало в древната Антична епоха. А една традиция от не много отдавна прави възстановка на всичко това. Мястото е – родното на Спартак – село Слкаве край Сандански. Всяка година през юни отиваме там, пренасяме се в Античността, за да видим спартаковите игри. Отиваме в Склаве на традиционен панаир. Римските възстановки показват на туристи и местните древната Антична епоха и провеждалите се тогава събития. История, легенди и обичаи оживяват на традиционния събор на селото със спартаковите игри и римски възстановки. Публиката „“лети във времето назад и ставаме свидетели на уникална възстановка на римски пазар на роби, гладиаторска тренировка и битка. Възстановчици от групата Legio IItalica и специални гости гладиатори от Gruppo Storico Romano, Рим, Италия представят невероятното и запомнящо се шоу.

Местни и туристи стават свидетели на пътя на легендарния вожд на въстанието на робите от робския пазар в селото до гладиаторските боеве и славата на Рим.

И малко история за Склаве и Спартак (всъщност - в кметството на село Склаве може да се разгледа малка експозиция за Спартак):

Старото име на село Склаве е Славе от латинската дума „Slave”, което означава „роб”. Селото е известно с тракиеца Спартак, като негово рождено място и с пазара си на роби, на които е продаден самият Спартак за гладиатор. Чрез събитието ще се подпомогне осъществяването на възстановка на римски пазар на роби, възстановка на гладиаторска тренировка, възстановка на Римски пазар предлагащ тракийски и римски кулинарии, различни стоки и различни фолклорни прояви като по този начин ще се утвърди древния панаир в село Склаве като привлекателно и запомнящо се място с история, легенди и обичаи.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: