baner blview

Пътят към връх Пирин, от другата страна

Връх Пирин. Едноименният връх във величествената Пирин планина. Вижда се отвсякъде, той, връх Пирин. И е достижим. Струва ни се – най-близо сме до него, когато сме ей там, горе на най-високото в прохода Предела. Но път за него има и от другата страна. От Симитли, Полето, Брежани, Сенокос… и нагоре. Нагоре към върха. Проходимо е, маркирано е. Трябва само хубаво време, подходящи обувки за планина, питателна храна в раницата и добра компания. А гледките… като навсякъде в планината, та и повече. Минавате ли през Сенокос – там ще видите и все още запазилия се от разрухата на времето хан. Точно при черквата „Св. Димитър“ е, няма как да не го видите. Навремето от там е минавал пътя. И имало много ханове, разказват старите хора. И днес има тук-там стегната къща за гости, в която може да отседнете на връщане от върха. Разберете се предварително с домакините – ще ви нагостят с каквото си пожелаете… от вкусно по-вкусно.

Там, по пътя към връх Пирин е девствената природа на планината. На територията на община Симитли са части от Националните паркове “Пирин” и “Рила”. Наличието на части от националните паркове е ресурсът за екотуристическо предлагане.

По западните склонове на Пирин се разстила и парк за защитени животински видове. Ако ви е любопитно, в Ракитна, селото преди Сенокос, е домът на лешоядите. Можете да наблюдавате този изчезващ вид в естествената му среда.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: