baner blview

Древният слънчев календар на българите

Змия, кон, маймуна, петел, куче, заек, мишка… всичките дванадесет, свещените животни на най-стария часовник на света. Древният слънчев календар на българите е подреден от есента на 2011-та година в парка на пъпа на Разлог. За да го има, скулпторът Асен Ботев 4 години е дялал на камък 12-те свещени животни.

На 12 мраморни блока са издялани свещените животни на древните българи, които отмерват космическото време с удивителна точност. Каменният „календар” е възстановен от популярния разложки скулптор и родолюбец Асен Ботев, който дълги години е преподавал „голо тяло” в лондонския Уестминстър. Фигурите са дялани в продължение на 4 г., но според твореца той работи върху идеята от 2003 г., като за всяка от фигурите е търсен подходящ каменен блок.

Още на откриването през 2011-та година кметът Красимир Герчев бе убеден, че мраморният комплекс ще се превърне в една от туристическите атракции на града, напомня agencia.bg. Освен икономически ефект, мегалитите изостратят и любопитството на младите хора към древното минало на българите и най-вече към техните изумителни познания за Космоса и движението на небесните тела.

Според Бойка Асиова, популярна местна писателка с дълъг стаж в журналистиката, възстановеният от Асен Ботев слънчев календар е най-сериозният културен подарък, който общината е получавала през последните години.

Прототип на календара, символ на българското летоброене, е каменен диск с диаметър 10 см., намерен от иманяри в землището на Разлог през 70-те години на миналия век. Археолозите са датирали находката от 8 век след Христа и са я определили като амулет заради дупката в средата. Според специалистите слънчевият календар на прабългарите е най-древният „часовник” в света, корените му се губят около петото хилядолетие преди Христа, т.е. далеч преди китайския календар. Базиран е върху движението на Юпитер около слънцето и отмерва времето в дванадесетгодишен цикъл с пет времеви завъртания. Макар и неназован, именно прабългарският календар е бил в основата на папската була в края на 16-ти век, с която се отменя Юлиянският и се въвежда Григорианският календар. Това твърди пък уредникът в Разложки музей Илия Тантилов. Според него възстановяването на древния български календар в Разлог е само едно начало, което ще отвори страниците на изумителни открития от древното минало на Разложко. Той смята, че Пирин е свещената планина, за която говорят индийските книги на мъдростта от преди хилядолетия. Тук трябва да се търси коренът на древните арийци, тук е акостирал и библейският кораб на Ной.

Още в тази категория: « Да стъпиш на покрива на Пирин

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: