baner blview

Магията на селските събори, навръх църковен празник (видео)

На Петковден село Полена отпразнува най-големия си празник. Светицата пази местните, голямата хубава църква е наречена на Св.Петка, покровителка на българския народ и на семейството.

Църквата в село Полена е от новите храмове, голяма, точно в центъра на селото, а вътре е с разкошен дърворезбован иконостас. Местните винаги ще ви разкажат преданията и легендите за Светицата, закрилница на жителите в Полена.

Празникът е още от рано сутринта с утринно богослужение и Божествена Света литургия. С ангелски песнопения децата от неделното училище към черквата огласят празника, а отвън къкрят казаните с курбани. Да сте чували за магията и обаянието на селските курбани? Тук, в симитлийско е най-силна тази магия.

Празникът винаги е точно на деня на Св. Петка – 14-ти октомври. Иначе за празника на селото, за настроение, местните си организират борби и приятелски мачове, пъстър рецитал на талантливите и гласовити деца в Полена.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: