baner blview

Скален масив показва образа на Св. Илия

Ликът на Светеца ясно се вижда на скален масив в дъбова горичка в местността „Присадна”. Някога тук са били нивите на брежанци. До това място над селото се стига по черен път, през живописна местност, релефни гънки, наподобяващи каньони, обагрени в различни цветове от въглищните залежи.
Старите хора в Брежани разказват предания от техните родители, баби и дядовци, че на това място преди столетия е имало голяма църква. Точно тук при скалите бил и сборният пункт на българските войски, воювали за освобождението на Пирински регион.
Край оброчището на Св. Илия миряни даряват жертвено агне за курбан за здраве вече втора година. Съборът се прави по инициатива на Йордан Серафимов. Брат му Живко загива при трагичния инцидент в мината в Ораново през март 2007-ма година. В съня на Йордан неземна сила му посочила мястото, на което в скален масив ясно е очертан образа на Свети Илия. Запомнил, че е край вековно дряново дърво. Баба му, 87-годишната Елена Ангелова му посочила мястото. Недалеч край дрена, видял лика на Светеца. Маркирал мястото с малък параклис, точно до скалата, от която „гледа” Св. Илия. Преди година, на Илинден, отец Методи осветил оброчището, тогава Йордан заклал и първото жертвено агне за курбан.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: