baner blview

Едно село с… 4 звезди и повече

Има места, с място за различни светове. Има места, където „вървиш“ назад във времето, във времето на прародителите и усещаш чара на селския живот от романите на Вазов, на Талев… към това време вървиш, ако излезеш от СПА центъра, райската градина отпреде му и тръгнеш по прашната улица на селото. Селото е Баня. Баня, това край Разлог. С минералните извори. И историята за траките, които населявали тези земи преди векове. Заради тази история археологическите ценности бликат отвсякъде, точно като минералната вода. Има над 75 минерални изворчета. Тук водата блика отвсякъде, а от всяко изворче се вдига па́ра… топла е водата, минерална, лековита.

В селото има и къщи за гости, и достатъчно СПА-комплекси, Баня е гостоприемно за семейства с малки и пораснали деца, за млади и влюбени, за възрастни с болежки и травми, за търсещи почивка.

Тук е спокойно, а тишината… даже ти пречи понякога. Тик можеш с часове да гледаш и Рила, и Пирин съвсем отблизо. И да не можеш да им се нагледаш.

Тук ще видиш картини, досущ като нарисувани по разказите на Елин Пелин… за селската жена. Тук ще видиш и мургавите българки от село, които перат панталонките да детето и килима от кухнята на парѝлото.

Вървейки по уличките на селото ще видиш много стари, но запазени къщи, с изключително красива стара архитектура. Ще видиш нови лъснати къщи, сигурно ремонтирани и реставрирани от внуците тук, ще видиш много полусрутени стари къщи, от които животът е отдавна излязъл… те са много близо до 4-5 звездния хотел, който предлага всички удобства и глезотии за сетивата човешки.

В селото си заслужава да видиш старата Римска баня, древната Турска баня, църквата също, а заговориш ли се с някоя баба, приседнала пред къщи си и гледаща с любопитство всеки чужд, тя ще ти каже още много за селото, ще те насочи накъде можеш да хванеш, тръгнеш ли си от Баня. А веднъж стигнал до баня, взимаш със себе си топлина, която те кара пак да отидеш.

Още в тази категория: Симитли – дестинация и за плаж »

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: