Бабиното хоро в Разлог

Пъргави баби с непроходили внучета, бабинчета в цедилки на гръб, вият пушета в преспи сняг в студен януари. Това е шарената традиция – БАБИНДЕН В РАЗЛОГ. Бабинден в Разлог е впечатляващ. Впечатляващо в Разлог е Бабиното хоро. Няма толкова багри, радости и усмивки на едно място, няма толкова много поколения на едно място. Бабиното хоро. То винаги се извива в ранен следобед на централния площад. И винаги предизвиква вълнение у хората и усещане за гордост и щастие. Бабите, облечени в красиви разложки носии, задянали в цедилки своите внучета, накичени със здравец и златни парички, играха за здравето и благоденствието на своите потомци. 

Стара е традиция, запазила се и до днес в Разлог, която показва уважението към хората, които помагат за появата на нов живот. Показва почитта и благодарността към акушерите, гинеколозите и техните екипи.

Шареното бабино хоро, с много багри, много бебета с биберони, много музика и безмерна радост може да се види всяка година анвръх Бабинден, 21-ви януари на централния площад в Разлог. Тъпаните засвирват в ритъма на Бабиното хоро в ранен следобед, към 14,00 – 14,30 часа.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: