baner blview

Боговете на виното благославят лозя и винари (видео)

Под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин в село Илинденци празникът на виното обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност. От върховете на планината слизат древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският – Сабазий, гръцкият – Дионис, римският - Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Свитата на боговете и мома Кераца е придружена от шумни вакханки и спират в м. Валоги, където изпълняват ритуала „Розалии“, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината.

Всяка година, вече повече от четвърт век, в началото на февруари свитата на Бог Дионисий слиза в лозовите масиви край село Илинденци. С древен церемониал боговете на гроздовия еликсир благославят лозари и винари. Палят пречистващ огън, символизиращ благословията на божествените сили за здраве, берекет и плодородие на лозята.

Настроението се покачва не само от специално приготвените бъчви от организаторите, където всички гости имат възможност да дегустират божествената напитка на Илинденци, но и от богата концертна програма с участието на самодейни ансамбли от общината и гост-изпълнители. Огромно хоро на богове и хора обгражда площада на красивото село Илинденци и всички, омагьосани от вълшебната напитка, съпреживели хилядолетната традиция, се заричат и се връщат традиционно на всеки празник. Празникът на боговете на виното предава от поколение на поколение вечните истини за виното, хляба и приятелството. Затова е толкова атрактивен, казват местните.

В селото се служи празничен водосвет и правят ритуално зарязаха лозовите масиви. На специална празнична церемония избират и награждават най-добрите и качествени бели и червени вина на стопаните от региона и коронясват царят на виното. Илинденци посреща хиляди приятели, близки и познати, ценители на гроздовия еликсир. 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: