baner blview

Масленица – карнавалът за руснаците, навръх Прошки (видео)

Масленица е празник за руснаците. За тях е като карнавалът за италианците. Винаги е в деня на нашите, българските прошки. Защото, като православен народ, църковните празници в Русия са по календара, валиден и за България.

Прочетете една истинска приказка за един хубав празник……….. Една приказка, разказана от празнуващите. Вижте и видеото, то също разказва. А ако ви хареса – следете в ПРЕДСТОИ – кога е Масленица.

Края на зимата. Дните стават по-светли, небето – по-синьо, а слънцето – по-ярко.
По това време в Русия се чества един от най-веселите, най-пищните и най-народни празници – Масленица. Сред народа я наричат „честная”, „широкая”, което в превод на български език означава „богата”, а често и казват и „весела”.

Масленица е стар обичай, запазил се още от езически времена. Празнува се през последната седмица преди Великите пости и условно разделя народния календар на два сезона – зима и пролет. Свързва се с това, че народът изпраща досадилата зима и посреща дългоочакваната пролет. 

Масленица е голям празник и в Благоевград. Жените от Русия, намерили своята половинка в живота тук, свили тук семейно гнездо, организират пищно тържество. Всяка година за Масленица се събират на терминал „Богдански“, близо до Митницата край Благоевград. А основен организатор и своеобразен домакин е Виктория Богданска. Събират се винаги – и в много студ, и в дъжд…

Всички дни от празничната седмица имат свои имена. Понеделник е „посрещане”. Вторник – „заиграване”. Сряда носи името „лакомница”. Четвъртък е най-голямото веселие, в петък се почитат тъщите. Събота се нарича „седянка на зълвите”, а неделята има най-много имена: изпращане, прощаване, ден за прошка. 

Цялата седмица е преизпълнена с радост и веселие. Организират се всенародни забавления (развлечения), на площадите се слагат люлки, строят се улични театри, подредени са маси, отрупани с лакомства. Народът се стреми да се повесели от душа, защото идват дни на пости и въздържание.

Масленица за руснаците е като карнавалът за италианците – дори и първоначалният смисъл на празниците е един и същ. В превод от италиански „карнавал (carne – vale ) означава „телешко – довиждане”, а старото наименование на Масленица е „мясопуст”, т.е „без месо”, тъй като през тази седмица се забранява яденето на месо.

Както без торта няма рожден ден, така и без палачинки няма Масленица. Те са основното ястие и дори имат ритуално значение – кръгли, горещи, румени – те са символ на слънцето и предвещават благополучие в семейството и добра реколта през годината. 

Да не забравяме, че Масленица не може и без традиционните състезания. Организират се разнообразни конкурси като дърпане на въже, ръкопашен бой, ходене с кокили, надпяване с „частушки” и много други.

Нито един човек, видял руската Масленица с очите си, не може да остане равнодушен към този грандиозен празник. 

За кулминация на Масленица се смята изгарянето на сламено чучело – символ на зимата. Около него се танцува, пее и след като изгори се прескача за здраве. 

Тръгва си Масленица, а заедно с нея и зимата. Отива си под звуците на капчуците. Пролетта встъпва в своите права.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: