baner blview

Дестинация (не) само за завряни зетьове (видео)

Нестандартна посока за пътуване на първи април… не на шега. Идете в евроселото на България. Идете в Черниче. Там първи април е голям празник - 1.април – официален празник на мъжете „под чехъл“.

В евросело Черниче има уникално по рода си дружество – на Завряните зетьове. Евроселото… много специално се оказва. Тук е и щаб квартирата на единствената в света партия без политици с амбиции за власт и място в парламента – винената партия. Тук е и Зетьовото дружество. Със знаме, герб и химн. Гербът е многозначен: слънчеви лъчи, преплетени в таралежени бодли, с телевизор с картина, но без звук. Тълкуванието на герба за завряните зетьове е следното: зетят може да грее като слънце, но винаги е таралеж за тъщата в къщата. Зетят има образ, но не и право на говор. А химнът им е композиран от известния Димитър Динев по текст на Катя Кирянова. Изпълнители на оригинала са Таня Костова и Георги Гоцев в дует.

Дружеството има и много членове. Които въобще не оплакват съдбата си, че са завряни зетьове. Напротив. Живеят си добре, а на първи април и празнуват. Дружеството на завряните зетьове си имат своя официален празник – 1-ви април, денят на хумора и шегата. Но не по-малък празник за тях е Международният ден на мъжа. Празнуват на 19-ти ноември. Събират се те, завряните зетьове, на обща трапеза.

Какво да видите ли?? Идете в галерията в селото. Да, в селото има постоянно работеща художествена галери. На твореца Николай Кашев е. Той е председател на Зетьовото дружество. Той е от доайените в село Черниче – родом от живописното село Лещен, който любовта го довела преди десетилетия в симитлийското село. Там можете да видите много творчество, много вдъхновение в много картини и много икони, майсторски изписани и подредени. А в живописния двор на галерията творецът Кашев, шефът на завряните зетьове в Черниче, винаги ще ви обърне внимание, ще ви разкаже нещо, ще ви разсмее с виц или патила от ежедневието на зетьовете в Черниче.

Как да стигнете до там ли? От където и да влезете в село Черниче, на главната улица е. А там можете да видите и щъркелите, те ще ви посрещнат.

Художникът Николай Кашев обявен за „ШЕФ” на отбора, винаги разказва интересни факти и дава ценни съвети за взаимоотношенията между тъщите и зетьовете, съжителстващи под един покрив. Творецът е почетен гражданин на община Симитли и като човек със свободен дух не се е примирил със своето и на близките си приятели положение. Затова преди шест години оглавил сдружението. Оттогава не е преставал да дава ценни житейски съвети на своите неопитни събратя, като им внушава простата истина, че да готвиш на тъщата е най-лесният начин да спечелиш нейното благоразположение, а с това – и мира и спокойствието в къщата.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: