Най-ароматният и вкусен празник - „За хляба наш…“ (видео)

Ниви със златни житни класове, отрудени стопанки, хляб, омесен от напуканите бабини ръце, селски пещи и пекарни, ветрени и каменни мелници… и пити, истински шедьовър на изкуството, модерни мъфини и усукани кифлички и курабийки…. Всичко за хляба се събира на едно място. В Благоевград. Най-ароматният, най-вкусният празник, празникът „За хляба наш…“ – в Благоевград – всяка година през пролетта, от 1998-ма година насам. Деца от цялата страна се събират в Благоевград, с творчество и талант възвеличават хляба, защото… никой не е над насъщния.

Традиционно се събират над 1 000 деца от всички краища на страната. За празника учениците готвят различни хлебни изделия, украсени по интересен и нестандартен начин. Други пък показват значението на хляба чрез рисунки. Трети с макети на ветрени мелници, жътва, житни класове и трудолюбиви селяни онагледяват пътя на хляба от нивата до трапезата ни. За празника децата се подготвят месеци наред, тъй като всеки детайл е важен и ценен, за да може да се покаже най-точно пътят на насъщния до трапезата у дома.

Празникът е съпроводен с много емоция. И за участници, и за публиката. Нестандартен, светен, ароматен, образователен – „За хляба наш…“

Националният ученически празник „За хляба наш....” има за цел да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да запознае с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти и проучване традициите на други европейски народи. Идеята е и да се повиши интересът на учениците към творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност, както и изграждане на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.

2 коментара

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: