baner blview

Топене на китки

Да потопиш китки във вода от росата, в Гергьовско утро да поръсиш за здраве… Един град в България, с всички свои жители, от пеленачета до старци, правят заедно най-големия и обичан пролетен празник – Гергьовден. Градът е Добринище, близо до Банско. Там възраждат една отколешна традиция в цялата й красота и самобитност – ритуала “Топене на китки”. Ритуал, свързан с пролетта, с новото начало и със здравите български корени. 

Празнуването започва вечерта преди празника, когато момите от четирите махали на града поставят китки в пълна с вода делва. Остават ги да пренощуват под цъфнал трендафил. През нощта възрастен мъж пази делвата, която се оставя под трендафил, за да не я откраднат ергените. В гергьовско утро с китките пръскат къщите си за берекет и благополучие на цялото семейство. На трендафиловото дърво, под което са нощували китките, ергени връзват гергьовска люлка за да люлеят момите. На обед се събират всички на площада, за да празнуват заедно. На богати трапези и с кръшни хора.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: