baner blview

Фестивал на лука и огледна баница (видео)

Първи кулинарен фестивал се проведе в гоцеделчевското село Баничан на Малка Богородица.

Празникът е посветен на прочутия в региона баничански воден лук и местния специалитет огледна баница. Огледна баница - така са наричали баницата, която в миналото невестите са правили за семейството на своя бъдещ жених в село Баничан.

Баничанският лук е основна съставка в огледната баница. Когато родителите на момчето идвали на оглед (сгледа) в дома на момичето, тя ги черпела с тази баница.

За гостите от България и чужбина организаторите от читалище „Изгрев“ бяха подготвили изложби базари на селскостопанска продукция, кулинарни специалитети от Беласица, Пирин, Родопите и Рила.

Специално участие във фестивала в Баничан взеха учениците от ПГ по МСС “П.К.Яворов”, гр. Гоце Делчев и гостите от Югоизточен район на Република Северна Македония.

Гостите на празника имат възможност да се насладят на изпълненията на самодейни фолклорни групи от региона.

Село Баничан е известно с хубавата си минерална вода, красивите везани пищюмали (престилки), баничанския кромид лук, множеството щъркели, които гнездят в селото и могат да бъдат гледани в реално време през камери в интернет, както и добродушните магарета в специално изградения за тях Приют край селото.

Медия

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: