baner blview

При сърцето на Орцево

Ако душата на село Орцево са Родопите с прекрасен изглед към Пирин, то неговото сърце е човекът, който поддържа живота там – Муса Гюлин. Известен със своята гостоприемност и доброта, той не се уморява да посреща гости и да превръща това магическо място в дом за всеки посетител.

В селцето най-вероятно ще ви посрещне Муса, ако не – потърсете го! Той е един от дейните хора там, който ще ви нагости подобаващо с вкусна домашна храна, ще ви разкаже интересните легенди за селото около лагерния огън, и ще ви покаже тайни местенца, които определено си заслужава да се видят!

Вариантите за отсядане в село Орцево са няколко, но ако сте решили да го посетите през по-топлите дни от годината горещо препоръчваме палатковия лагер на Муса. Срещу скромно заплащане ще получите палатка и съответните условия за ползването й – обширна, заградена поляна с мека тревичка, беседка в лагера и фургон със санитарен възел. Какво повече му трябва на един ентусиаст? Чистият въздух, който предлага селцето в комбинация с уникалното местоположение откриват пред посетителите живописна гледка на Пирин планина.

Няколко са и начините, по които може да се стигне до Орцево – с кола, теснолинейка, колело и пеша. За най-нетърпеливите има асфалтов път, който се отделя от шосето Юндола – Разлог при село Краище. Ако минете през селата Лютово и Бабяк, значи сте в правилна посока. За любителите на разходките в природата препоръчваме теснолинейката до гара Аврамово, която е най-високата ЖП гара на Балканите. Оттам с колело или пеш поемате по черния път, водещ до връх Велийца. Маршрутът е около 15 километра и при ясно време ще можете да се насладите на източните склонове на Рила.

Китното селце е едно от най-високите населени места не само в България, а и на Балканите. То се намира в Западните Родопи и повечето къщи са на около 1500 метра надморска височина, но някои от тях са дори на над 1600 метра.

Посетете го, заслужава си!

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: