baner blview

"Старчевата" оживя с 275 чауши

275 чауши и над 2000 носии украсиха Централния площад на Разлог. Традицията отново оживя и се преплете в съвремието със своите участници. Новогодишният кукерски карнавал в Разлог се характеризира с много емоция, стотици кукери и хиляди, облечени в народни носии. 
 
От малки до големи, по цели фамилии, участваха тази година в традиционния Новогодишен кукерски карнавал, който освен „Старчевата“ е известен още като „Нова година в Разлог“ или „Сурва“. Карнавалът се характеризира със сборни групи от кукери, моми и ергени  в народни носии, сурвакарски групи, смешници и др., които излизат на Централния площад в града. 
 
Всеки квартал представя традицията, като същественото е хорото, на което са се хванали моми, ергени, деца и хора от всякаква възраст, облечени в красиви разложки носии, а около него обикалят кукерите. Обичаят по прогонването на злите сили е съществен в карнавала, като кукерската група прави кръг, в средата застава старейшината на квартала, с житен сноп в ръце, облечен в празнична носия и наметнат с ямурлук. По подаден от него знак, първият кукер от групата влиза в кръга, коленичи и приема благословията на старейшината.
 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: