baner blview

Древната кукерска земя ни омагьоса с красота и богатство

Бабугери, мечки, мечкари, старци, дяволи, булка, младоженец.... са само част от персонажите на Сурва. Всички бяха от хубави по-хубави, по-оригинални, най-всеотдайни. А журито за поредна година стават „разногледи“ и остават объркани в красотата и богатството в Древната кукерска земя – Симитли.

И все пак – цяла маса купи и медали получиха участниците в 17-тия фестивал на кукерските и маскарадните игри "Симитли – Древната земя на кукерите“. И много специални награди дават организаторите на фестивала, за жалост паметни, за ярката следа, оставили във фестивала, във възраждането на традициите, запазването и развитието на кукерството и Сурва. На хубавия празник не можем да не спомним за Виолета Айкова, за Николай Кимчев, за Бончо Христов, за Васил Благоев.

Тъкмо падна полумракът и последната група участник във фестивала се изтегли от стадиона. И освободи място за всички. За да връчи кметът наградите. Удоволствието да даде отличията на най-добрите има създателят на фестивала, с чиято любов и специална грижа се провежда вече 17 години – кметът на общината Апостол Апостолов.

В двудневното дефиле на стадион „Септември“, с професионални очи гледаше жури в състав: Костадин Динчев, Атанас Пиронев, Тодор Тодоров, Владимир Симеонов, Николай Кашев и Любомир Марянски.

Ето и наградите: „Най – възрастен участник” тази година бе 80-годишната баба Велика от Крупник; „Най – добре представен сурвакарски обичай – детската сурвакарска група – село Крупник.

Първо място за представяне на обредна традиция журито определи за Сватба на групата от село Брежани; второто място бе Ромска василица – Симитли, Нова махала; трето място е за представянето на годежа от квартал Ораново в Симитли.

Мечките и мечкарите: “Най – добре маскирана мечка” – село Брежани; “Най – добре маскирано мече” – три награди – Симитли Младежка група, Полена и квартал Ораново; “Най – добре маскиран мечкар” –Любен Бачевн – Младежка група – Симитли

Маските и суратите: трето място за „Най – добра маска на “бабугер” –ярешката глава от Полето; второ място за „Най – добра маска на “бабугер” – триглавия змей на Брежани; първо място за „Най – добра маска на “бабугер” – село черния костюм с пауна от Полена.

Костюмите: трето място за „Най – оригинален кукерски костюм“ – Бомбата от Полена; второ място за „Най – оригинален кукерски костюм“ – Мариан от Крупник; първо място за „Най – оригинален кукерски костюм“ – черният костюм от Пич махала.

И другите категории: “Най – добра хореография” –           Брежани; “Най – оригинална младоженческа двойка” – Полена; Най- сполучилива съвременна интерпретация – квартал Ораново, водара за Перник.

Според компетенциите на журито: „Най – добре представили се гостуващи групи“ – трето място „За цялостно представяне“ бе дадено на Сурвакарска група при НЧ „Ведрина – 1928 г.“с. Лобош община Ковачевци и Кукери при НЧ „Просвета – 1928” с. Чарган, общ. Тунджа, обл. Ямбол, второто място си заслужиха групите от село Климент и Жабокрът, а с първа награда си тръгнаха кукерите на село Бачево и 3-ти квартал Благоевград.

В категорията „Цялостно представяне на групи“ трето място бе присъдено на групите Нова махала, Пич махала и Полето, второ място на групите от Брежани, Младежка Симитли и Черниче и първо място на кв. Ораново, Крупник и село Полена.

Награда в памет на Васил Миланов Благоев за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли бе връчена на групата на Полето. Награда в памет на големия Николай Кимчев за артистичност, която бе връчена на изпълнителите на Балканджи Йовио – Полена. Награда в памет на Виолета Айкова за принос в организацията и развитието на кукерските и маскарадни игри в община Симитли бе връчена на семейство Митови – Младежка група Симитли. Награда в памет на Бончо Христов за ревностно пазене на кукерството в село Крупник бе връчена на Николай Аспарухов – Черниче

Специалната награда на Кмета на община Симитли Апостол Апостолов получи Долна Секирна и Младежка група Симитли.

За първи път бе връчена и специална награда от Министерството на културата и Министъра на културата. Тя бе връчена на Младежката група Симитли.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: