baner blview

Благовещение в църквата „Свето Благовещение“

Днес е Благовещение и църквата "Свето Благовещение" в Разлог отбелязва своя храмов празник. Нека всички отправим искрена молитва за здраве. Нека има блага вест във всеки дом!

Храмът в Разлог е единствен в Неврокопска епархията, посветен на благовещението на Света Дева Мария.

Камбанарията е висока 26м, съпоставима с Хрельовата кула в Рилския манастир. Тя има 3 камбани с общо тегло 493кг, най-голямата тежи е 300кг, средната - 118кг, а малката - 75кг. Изработени са от висококачествен бакър и английски калай и тоново построени Ре, Фа и Сол.

На 5.ХІ.1939г. църквата „Св. Благовещение” е осветена и отваря врати с пожелание да носи благословение и благовещение на всички родолюбиви разложани. Отварянето на храма отнема 12-годишни усилия на обществеността и Неврокопския митрополит Борис.

Вътрешното пространство на храма е изцяло изографисано в периода 2000 – 2008 година от екип млади художници-реставратори, начело със Здравка Чобанова от Разлог. Иконописването на олтара е от Стефан Юлиевич Шарич от София.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: