baner blview

С плетени чорапи ходим в Германия

С плетени чорапи стигнахме до град Улм в Германия. За Международен Дунавски фестивал. На този голям културен форум показахме шарените плетени чорапи от Баничан. „Баничанските чорапи спечелиха поредно признание, сред голяма конкуренция на фестивала. Да представиш "Моето лично културно съкровище" в състезание с градове от други европейски съседи и да е сред призьорите, си е постижение!“, радва се Румяна Джибова, неуморния пазител на българското, традицията, завещанието ни. И признава, че отличието е повод за гордост не само за читалището в село Баничан, но и за културното наследство от Гоце Делчев.

Тази жена е отдала голяма част от живота си да пази наследството и е успяла да предаде пламенната любов към българщината на дъщери и внучки. ‚Ежедневната култура има много аспекти и е свързана с хората, които я ценят и живеят с нея. Визираме миналото с поглед към бъдещето! Длъжни сме да изграждаме мостове към по-младото поколение!“, казва Румяна, която знае всички плетки и шарки за баничанските чорапи.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: