baner blview

Надиграване по време на Ковид: Хват за паламарките

Представители на 27 танцови клуба от цяла България, академични и университетски професори, доценти и доктори проведоха по необичаен начин Националния фестивал на традиционните хорà „На армане с тъпане“.

Под надслов „Надиграване или споделяне“ се проведе Научна кръгла маса в местността Бетоловото край Разлог. Не се мина и съвсем без танци. Вечерта започна с традиционните за „На армане с тъпане“ шест общи хорà, изиграни от участниците под съпровода на оркестър „Роял бенд“. Интересното беше, че тематично във връзка със сезонната жътва, но и с цел предпазване, забраждането беше през половината на лицето, а хватът беше за паламарки. Разбира се, после цялата вечер се чуваха шеговити подмятания „хвани ме за паламарката“, което много точно беше предвидено от автора на идеята, доц. Гаров. Празникът продължи, като всеки от ръководителите на клубове поведе любимо свое хоро, традиционно за района на България, който представя.

Обсъдени бяха темите за фолклорните събори, за работата на читалищата по опазване на традиционното наследство, за техниките на танцуване, за музиката към танцовия репертоар на клубовете, за музиката в съвременна електронна среда и други. Форматът на срещата не позволяваше презентации на екран, но затова пък участниците се наслаждаваха на хубавото време, красивите гледки и чистия въздух в планинското подножие. Както беше по замисъл, форумът се превърна в интересен и ползотворен дебат около съвременното танцово изкуство и традиционните български хорà.

Организаторите са щастливи, че макар и в условията на извънредна ситуация, успяха по атрактивен и полезен начин да отбележат поредното издание на фестивала, станал една от емблемите на Разлог.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: