baner blview

Еделвайс, кукер и звезда в Музей на открито

Майстор Асен Ботев отново даде частица от себе си на Разлог. На мраморни късове той представи виждането си за града под формата на символи- еделвайс, кукер, звезда. Еделвайсът, чиито цветове греят като символ на чистота и издръжливост в непристъпните скали на Пирин. Кукерът, който гони злото, символ на архаична традиция на славяните, соларната розета - със своя християнски подтекст и носител на дълбоко нравствени послания. Скалният ансамбъл е изграден по идея на Община Разлог и цели превръщане на Разлог в място привлекателно за жители и гости на града с експонатите от цялостната визия- Музей на открито.

Днес разложани се гордеят със своя град. Град - пъстър, разнообразен, звучен и изящен, запазен , но творящ, изпълнен с неочаквани вълшебства. И сякаш ги намираш само ако се изгубиш в чара му. Но откриеш ли ги, целият свят те чака да ги споделиш. Заключен между три планини, в китна пролет или в пъстра есен, в топло лято или в снежна зима, той щедро предлага от своето очарование.

И древен е Разлог. Тук са оставили следи траки, римляни, византийци и славяни.

А кой е Асен Ботев? Роден е в 1956 година в София в семейство на минен инженер и дърворезбар от Разлог и акушер-гинеколожка от Банско. Асен Ботев е автор на гербовете на повечето селища в родния си Разложки край - един от създателите е на герба на Разлог (1987), автор е на герба на Добринище, на гербовете на селата Бачево (черен кон и златният извор на Ръждавец на зелен щит с крепостна корона), Добърско (камбана и две птици в короната, символизиращи Добърската певческа школа), Баня (минерален извор, който се разбива в огромен фонтан и планина), Годлево (слънце), Горно Драглище (чешма с релефно изображение на лъв) и други. Автор е и на Почетния знак на Банско и на Почетния орден на град Варна.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: