baner blview

Излизат нови тайни на Хераклея Синтика

Чакаме още от чудесата на Хераклея Синтика през новия сезон. Разкопките в античния град край петричкото село Рупите започват от 1 юни и ще продължат до септември. За целта са отпуснати пари за продължаване на археологическите проучвания. Министерски съвет дава 400 000 лева за разкопки. Екипът на доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) ще проучва форума и акропола над него с целевата субсидия.

Хераклея Синтика влезе в Топ 10 на Чудесата на десетилетието. Над 70 000 туристи вече го посещават годишно, запленени от статуята на император Август, огромната канализационна система, която е без аналог, и уникалните „лъвски глави“. Сред невероятните находки са още красива и изключително добре запазена мраморна глава на женска статуя, както и голяма мраморна статуя, вероятно на благодетеля на града - Тиберий Клавдий Бакхий.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: