baner blview

Скъсани цървули с петчасови хора

16 танцови състава от страната извиха хоро в петричкото село Първомай. Те се включиха в Националния фолклорен конкурс „Оро се вие, цървули се кинат“. В петчасова програма снощи на сцената в Първомай, красотата на българските народни песни и танци предадоха ансамбли и колективи, които през годините досега са класирани на първите три места в НФК „Оро се вие, цървули се кинат“. Гости от Пазарджик, Елин Пелин, София, Кюстендил, Сандански, Симитли, заедно с танцови състави от селата на община Петрич, сътвориха истинска фолклорна палитра, представяйки красотата на българските носии, ритмичността и лиричността на танцовите стъпки, богатството на хореографии.

Хореографът Йордан Николов, основен организатор, благодари на своите колеги за високата оценка, която дават на НФК „Оро се вие, цървули се кинат“ и заявката, че ще участват и в бъдеще. Припомни, че първото издание е започнало само с участието на пет танцови състава, за да стигне до над 30 през следващите години. Кметът на община Петрич Димитър Бръчков приветства пазителите на българското, откроявайки, че и след трудна година, отразила се най-много върху културния живот, пламъкът отново го има. „Община Петрич ще продължи да подкрепя подобни културни събития“, каза кметът. Домакините от Ансамбъл „Гайтан“ и „Пиринското тройче“ също поздравиха с най-доброто от репертоара гостите на празника. Със заря на площада в село Първомай приключи НФК „Оро се вие, цървули се кинат“ 2021. Конкурсът се провежда за десета година. организиран от фондация „Гайтан“, Община Петрич, Кметство Първомай и НЧ „Димитър Благоев 1956“, с. Първомай.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: