baner blview

Празнично пътуване с родопската теснолинейка

Празнично пътуване с родопската теснолинейка за 95 години от първия курс.

Първият влак по родопската теснолинейка потегля на 1 август 1926 г. Тази неделя Гражданско сдружение "За теснолинейката" организира празнично пътуване във връзка с повода, а целият август е "Месец на теснолинейката" и са организирани различни събития.

Предстоят 5 специални атракционни пътувания – на 1-ви, 7-ми, 14-ти, 21-ви и 28-ми август, когато желаещите ще могат да пътуват със специален влак до най-високата жп гара на Балканите, с нетрадиционни спирания на не толкова познати спирки. Освен обичайните пътнически вагони, в композициите ще има и товарни. Такива композиции са били ежедневие по линията до спирането на товарното движение в началото на века. За да бъде удоволствието по-голямо, ще има и добре зареден бюфет-вагон.

Влакчетата ще тръгват от гара Септември в 10:45 ч. и ще   спират специално: на гара Цепина за разглеждане на Дом-музей на теснолинейката, на гара Велинград, на гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка, където в миналото парните локомотиви са зареждали с вода. Престоят на най-високата гара на Балканите – Аврамово ще е час и половина - за снимки, разходка и пикник сред планинската прохлада и борови сенки. По обратния път има престой на новата планинска спирка Стоян Митов, открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг. Връщане в Септември в 18:35 ч.

Билети вече се продават на гарите София, Септември, Пазарджик и Пловдив – двупосочни за целия маршрут Септември-Аврамово-Септември, на цена от 45лв. Повече информация на 0892288220.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: