baner blview

Традициите оживяха на Тодоровден в Бачево

От всяка къща в Бачево излезе накичен и нагизден кон, излезе със стопанина на площада. Излиза стопанинът със стоката, с детето и с внучето, пременени в народни носии.

Такава е стародавната традиция в разложкото село.

Със сол за кърмило, с царевица, за да припкат, със захар, за да им бъдат зъбите като диаманти захранват конете на Тодоровден в Бачево. На всеки ездач се дава и по скилидка чесън против уроки.

С водосвет и ритуално захранване на конете започнаха традиционните конски кушии в разложкото село. Преди това конете се почистват и сресват, като им се правят прически.

Центърът на селото се огласи от тропота на коне и веселата глъч на хората. Самодейци към читалището в с. Бачево пяха и танцуваха.

Местните приготвят обредна пита под формата на конско копито, която се раздаде на хората събрали се на площада. Свекърви и снахи се подреждат в редица, като снахите са обърнати към изгрева на слънцето и се кланят по три пъти на своите свекърви, за да им покажат, че могат ниско да жънат жито, пшеница и овес.

А пъстротата на народите костюми изпълни целия площад. Изви се дълго и кръшно хоро, след което всички тръгват към местността Власовица, където се провеждат конните състезания.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: