baner blview

ПРИЛЕП закачи голямо знаме на Момина скала (видео)

30 квадрата в трикольорните бяло, зелено, червено респектират във височините на Момина кула в дефилето на река Места. Екстремисти от пещерния клуб в Гоце Делчев проведоха родолюбската акция навръх Освобождението. Голям трикольор се вее в дефилето на река Места отгоре, високо от Момина скала. А легендата за момината скала и тук е подобна на разказите за много височинни скалисти местности. Все моми са се хвърляли от високо, за да запазят честта си, да не се дават на турците.

Идеята да се закрепи националното знаме на България на непристъпна скала е на клуба за екстремни спортове „Прилеп“ в Гоце Делчев. Огромният национален флаг бе осигурен от общината, а смелата акция неврокопските екстремисти посветиха на 140 години от освобождаването на родината ни от османско владичество. „Под българското знаме няма загубена битка и никога не е попадало в плен във вражески ръце, с което малко народи могат да се похвалят. Гордеем се с този факт и за това посвещаваме акцията си на годишнината на нашата свобода“, мотивираха се екстремните спортисти. Денят на юбилейните 140 години от освобождението от петвековния поробител се оказа и много благоприятен за изпълнението на екстремната, но родолюбска инициатива на гоцеделчевските ентусиасти. В обеден припек, националния трибагреник се разстла във висините на скалата. Мястото е уникално  красиво. И недостъпно за неподготвени - местността „Момини кули“ в дефилето на Река Места край Гоце Делчев. Всеки, който минава от там няма как да не види знамето на България – ей там високо горе над пътя. Акцията за окачване на трикольора се проведе успешно в резултат на екипната работа в групата от „Прилеп“. Подпомагани от Васил Узунов, Любен Дишлянов и Костадин Симитчиев и координирани от Славей Кокошаров, опитните катерачи, Мартин Дишлянов и Тони Кирев, закрепиха българския флаг върху високата скалата, близо до орлите.

Клубът за екстремни спортове „Прилеп“ в Гоце Делчев е с 40-годишна история и е единственият оцелял пещерен клуб в Гоце Делчев, което обяснява членуването в него на хора от Благоевград и Петрич. Ръководството на клуба от няколко години се радва на повишен интерес за членство от млади хора. Възрастовата граница на членуващите варира от 11 до 73 години. Новите членове се радват на възможността да преживеят емоциите на екстремния спорт, да осмислят свободното си време. Радват се и по-възрастните членове, че има на кого да предадат опита си за да продължат традициите на клуба. 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: