baner blview

Провинцията не е география, а състояние на духа (видео)

Много джаз, много блус, много пъстрота, много цветове – Благоевград блус и джаз е! “Този фестивал има различни цветове”, впечатли се певицата, в чийто глас може да се загубиш, а и която приема не всяка покана за учатие- Йълдъз Ибрахимова. „Интересен е фестивал с такъв широк спектър, а и публиката има своето място в тези цветове“, допълва се Йълдъз Ибрахимова. И заключи: „Моето удоволствие беше да пея пред една наистина прекрасна публика“. И това нейно впечатление е абсолютно в контекста на музикантската максима че няма географска провинция, има духовна провинция. А Благоевград блус и джаз превърна града в космополит. „Има наистина много големи фестивали, направени на много малки места. И във Франция, и в Австрия, по целия свят“, казва хедлайнерът на фестивала, виртуозният китарист и композитор Влатко Стефановски. „Важно е за по-малкия град да има фестивал, да привлича публика от големия град, да привлича туристи и да намерят място тези градове на културната карта.“

Той представя във втората фестивална вечер „Sound Bridges” и мечтае за времете, в което от Скопие до София ще има магистрала и ще пътува „като господин“, казва той. А за границите и мостовете, които прави музиката, Йълдъз казва, че отдавна е вдигнала границата вътре в себе си и тъй като живее в Турция винаги, когато е в България й е уютно.

Същото каза и Кели Ръкър – че тук се чувства добре, уютно, въпреки че за първи път идва. Кели идва от Флорида с чартър и е впечатлена от Благоевград. „За мен голямото разстояние от САЩ до България не е никакъв проблем, щом съм в град, в който качествената музика има своето достойно място”, допълни „малката голяма хармоника” на блуса. Казва, че винаги в Източна Европа са приемали добре американците. И, оказа се, и ние впечатлихме с нещо чужденците: учунеда е Кели, че общините поддържат бендове. А пък тази вечер ще има удоволствието и да пее в акомпанимент на един от тях.

Програмата на феста в събота:

Васко Кръпката и София Блус бенд, Влатко Стефановски и Биг бенд на БНР и блус дивата Кели Ръкър ще пресъздават музикални истории./ agencia.bg

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: