Кукери за "Христос Воскресе"

Традицията е вече четвърт век. Традицията е кукери за Великдне. Традицията е в разложкото село Елешница. А защо кукерите са на Великден, не на Сурва?? Старите баби предават разкази от своите бази. Едно време, техните мъжете работили в Гърция, в страната са били дюлгери. И са се прибирали у дома точно през пролетта, по Великден, за да помогнат на жените да засадят нивите и отново да отидат на гурбет.

Защо кукери по Великден има и друго обяснение – предвещават със силен звън събуждането на природата, идването на пролетта.

Това е само част от нюансите в  ритуалите и обредността за празника, каквито нюанси има винаги в различните райони на страната. В Елешница имат още един интересен празник в Светлата седмица – курбан за Света Варвара. А местните вярват в преданията, че Света Варвара е родена в Елешница.

И всичките тези традиции и ритуали, празничният календар са повод за пътуване и пътешествия на един вид туристи, културните туристи, на шега казано.

Не на шега обаче „Добро утро с БНТ 2“ разказва за едни от най-интересните дестинации за културен туризъм в Югозападна България и кога да предпочетем куща за гости пред многозвезден хотел.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: