baner blview

Много гърци взеха благодатен огън от владиката на площада в Гоце Делчев

Над 3 000 вярващи в Гоце Делчев, под открито небе на площада в пасхалната нощ, посрещнаха вестта за Христовото Възкресение. Най-празничната, най-тържествената литургия в християнството, тази в пасхалната нощ, бе водена в Гоце Делчев от н.в.п. Неврокопския митрополит Серафим в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ на митрополитския град. Малко преди възкресението, Пасхалното богослужение в двата храма в центъра на града се изнесе на централния на площад. В полунощ, както повелява православният канон, Митрополит Серафим изрече на три пъти очакваните думи, с които тържествено съобщи на миряните “Христос Възкресе“, а хилядите вярващи отговориха „Воистина възкресе“.

След празничното приветствие към богомолците, Дядо Серафим предаде на миряните живия огън, който Българската патриаршия достави от Божия гроб в Йерусалим. Хиляди трепкащи пламъчета, носени от вярващи неврокопчани, тръгнаха през нощта от централния площад в Гоце Делчев във всички посоки на града, за да запалят домашните си кандила с благодатния пламък и с пожелания за здраве, щастие и благополучна година за семейството.

{youtube}npF82iB3dq8{/youtube}

Да посрещнат вестта за Христовото възкресение и да празнуват заедно с приятелите си от неврокопско, най-светлият християнски празник, по традиция и тази година стотици миряни от съдена Гърция бяха в Гоце Делчев./www.agencia.bg 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: