baner blview

В Древността по залез слънце…

За първи може да видите един древен град по залез слънце и през нощта. Градът е Хераклея Синтика край Петрич, а възможността е в нощта на музеите – на 19-ти май, събота. В много градове в страната се провежда Нощ на музеите. Но само край Петрич в Хераклея Синтика нощта ще бъде по-различна - под блясъка на звездите.

Има много какво да се види там. Също така изящен 50-сантиметров торс на божество беше открит още в началото на подновените разкопки на Хераклея Синтика на 30 април. Главата на мраморната статуя липсва, а лявата ръка е свита в лакътя и прибрана към тялото. Първите предположения са, че вероятно става дума за римска скулптура на Аполон или на Хермес, но екипът тепърва ще търси точни аналози. Сигурно е само, че тя е преизползвана за градежа на късноантично стълбище в града.

От Агенция.БГ припомнят- преди дни правителството отпусна 100 хиляди лева за продължаване на археологическите проучвания в античния град Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич.

Очакват се и други интересни находки през новия археологически сезон, след като проучванията на Хераклея Синтика в местността Рупите бяха възстановени на 30 април и ще продължат до края на май с финансиране от община Петрич. Екипът учени от Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ/ под ръководството на доц. д-р Людмил Вагалински ще съсредоточи работата си в източната част от форума, около открита миналата година сграда. Дотук за нея е известно, че през V в. е била преустроена в раннохристиянска църква.

Още при миналогодишните разкопки беше потвърдена хипотезата, че Хераклея Синтика е била селищният център на Средна Струма за повече от 700 години ‒ от втората половина на ІV в. пр. Хр. поне до втората половина на V в. сл. Хр. Намереният късноелинистически надпис доказа, че в града е имало театър. Стана ясно и че в северния край на централния площад са били построени работилници за обработка на метал, а след големия пожар в края на III в. са били издигнати още 15 помещения с цветна мазилка и мраморна облицовка. Някои от тях са били използвани като светилища – включително на Немезида, богинята на възмездието.

Археолозите намериха и следи от две силни земетресения – едното след 388 г., придружено от мощна приливна вълна на близката река Струмешница, а второто някъде около 425 г. , погребало окончателно надеждите на хераклейците за възстановяване на града.

Освен запазените части от сгради за разцвета на Хераклея Синтика преди катаклизмите свидетелства и една масивна златна плетена верижка, открита при миналогодишните разкопки./ www.agencia.bg

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: