baner blview

„Разчитат“ крепостната стена в Хераклея

От понеделник археолози захващат южната част от римската крепостна стена в Хераклея Синтика. Разкопките се подновяват с допълнителните средства, отпуснати от правителството за „един от най-значимите археологически обекти“ у нас, както се казва в решението на Министерския съветою още от 9-ти май, пише agencia.bg .

„Крепостната стена е защитавала централния площад, жилищата и светилищата по южния склон на хълма Кожух“, коментира ръководителят на разкопките в Рупите, Петричко доц. д-р Людмил Вагалински. „Засякохме я в края на май тази година с контролни траншеи в частен парцел. Тя е изградена старателно от ломени камъни и хоросан, измазана е и отвън. Запазена е много добре, извисява се на цели 3,70 метра над тогавашния терен. Дори голямата приливна вълна на река Струмешница вследствие на силното земетресение в края на IV век не е успяла да я разруши.“

Екипът на доц. д-р Вагалински вече е проучил друг участък от стената – по югоизточния склон на Кожух, още през 2007 г. Знае се, че тя е била изградена през II – началото на III век. През 2012 г. са изследвани жилищните и занаятчийските помещения по южния склон на хълма, опожарени вследствие на вражеска атака в края на III век. От нападението е останал и веществен спомен до наши дни – внушителна каменна бойна топка.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: