baner blview

Кукерските курбани – познати само в Симитлийско

Сезонът е. Сезонът на кукерските курбани. Има ги само в симитлийска община.

С торта за малките кукери, жива музика, вкусни салати и супа и колаж от Сурва, бабугерите от в най-многолюдното симитлийско село празнуваха. Мина кукерския курбан в един от кварталите на село Крупник. Кукерската група  на крупнишкия квартал „Овча купел” казаха по своему „благодаря” на всеки, който е отворил вратите на Сурва и е посрещнал в дома си страшните чудовища, които гонят злото и орисват с добро. С даровете от Сурва те подредиха богата трапеза за близки и приятели. Няколко казана курбан приготвиха за хапване организаторите.

Доброто настроение на празнуващите бе подплатено с жива музика и оркестър, който изпълняваше всяко желание на крупнишките бабугери. Хора с трибагреника в ръка се виха до късно през нощта.

Кукерският курбан бе истински празник и за приемниците на изконната традиция. Голяма изненада за децата бе огромната торта. Хлапетата  направиха целодневно парти на улицата. А вечерта те бяха най-верните помощници за празника на големите. Всеки, който облича кожите на Сурва пък получи колаж със снимки от Сурва.

Ако ви е интересно – не сте пропуснали. Има ги цяло лято кукерските курбани в община Симитли. Празнува всяка махала, във всяко село.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: