baner blview

Храната и минералната вода в Неврокопско – визитка на България през 2019 година

Елитът на българския и европейския туристически бранш са в Неврокоп. Събира го петият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм. Два дни общините Гоце Делчев и Гърмен, в партньорство с Министерство на туризма са домакини на конгреса, темата тази година е „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/спа, таласо, спа и уелнес туризъм”.

Сред целите на Форума е представяне на една по-малко позната в национален план, българска туристическа дестинация, каквато е Неврокопския край – общините Гоце Делчев и Гърмен. Регионът на Долината на река Места е една от промотираните от Министерство на туризма винено-кулинарни дестинации и спа маршрути, които България ще представя пред чуждестранна публика през 2019 г.

През последните години в Неврокопския край са реализирани редица мащабни проекти, финансирани с европейски средства. Има добре развита туристическа инфраструктура, с разработени десетки туристически маршрути и еко пътеки в Пирин и Родопите. В Гоце Делчев и село Делчево има туристически информационни центрове. Тук минава и международният европейски пешеходен планински маршрут Е-4, който тръгва от Португалия, минава през България и стига до Кипър. Е-4 започва от Пиренеите преминава през Алпите, Карпатите, Витоша, Верила, Рила през Попови ливади в Пирин, Славянка, Олимп, та чак до Пелопонес в Южна Гърция. Има изградена лентова и стълбова маркировка, а разгърната дължина е около 650 км.

Сред специалните гости на Форума са Тиери Дюбоа, президент на Европейската СПА асоциация (ЕSPA), членове на Борда на ESPA, както и представители на БСБСПА от цялата страна, собственици и мениджъри на туристически обекти и хотели от България, Гърция, Македония и други страни. Близо 100 делегата са заявили участие във Форума. Програмата на Петия конгрес на БСБСПА включва пет дискусионни панела с участието на водещи чуждестранни и български експерти, които представят опита и добрите практики на колеги от ESPA и водещи европейски СПА дестинации.

Кои са домакини на форума? Uva Nestum Wine & SPA, Гоце Делчев и Therma Vitae - Профилакториум Огняново

Една от мисиите на комплексите Uva Nestum Wine & SPA, Гоце Делчев и Therma Vitae - Профилакториум Огняново е именно развиване на цялостния регион и откриването му от българските и чуждестранни туристи като дестинация не само за сезонни ваканции – зимни и летни, а и като място за целогодишен винен, спа и културно-исторически туризъм. Неврокопският край предлага редица природни забележителности, археологически паметници, исторически места, самобитни традиции и туристически атракции и си заслужава да бъде опознат като туристическа дестинация, предлагаща широк спектър от изживявания.

Петзвездният комплекс Uva Nestum Wine & SPA обединява по елегантен начин най-модерните тенденции в туризма, оригинални дизайнерски решения, луксозно обзавеждане и световни новости в спа и релакс зоните с уникалната природа, чистият въздух и лечебните свойства на водите на Неврокопския край, историческите и археологически дадености на региона и уменията на местните кулинари и винари.

Комплекс Therma Vitae - Профилакториум Огняново е разположен в живописната местност на курорта Огняновски минерални бани. Стъпвайки на балнеоложките традиции и развивайки потенциала на местната минерална вода и особености на климата, лицензираният медицински център „Свети Павел“ в комплекса предлага редица медицински и балнео процедури и широк набор от възможности за профилактика и лечение.

Минералният извор в Огняново, известен с името Мирото, който се е експлоатирал още в древността, е с температура на водата при различните извори в селото между 39 и 43 градуса. Физико-химичният състав на водата помага лечението на над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести.

В комплекса се намира и откритият през 2017 г. параклис „Св. апостол Павел“. Според различни исторически и църковни сведения в миналото лично Св. апостол Павел е бил по тези земи и лично е осветил минералните извори на Огняново, където днес много хора идват, за да лекуват различни болести.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: