baner blview

Защо да избягваме сезонните кръчми и хотели?

Не избирайте сезонните кръчми и хотели, защото там е най-голям рискът да сте обслужени от неквалифициран персонал, а и условията в базата да са далеч от очакванията ви. Това предупреждават в прав текст от Комисията за защита на потребителите в паузата между летния и зимния туристически сезон.

Сезонността в туризма е свързана с някои специфики при предоставянето на услугата и в определени случаи може да създаде редица проблеми. Първо, от гледна точка на персонала, който е доста често менящ се и оттам вече квалификацията и уменията на наетите кадри донякъде са под въпрос. Но най-вече по отношение на категоризацията. В по-големия брой случаи, когато сме затваряли заведения или хотели заради това, че нямат категоризация, всъщност се оказва, че това са обекти със сезонен режим на работа – отварят буквално за два-три месеца. Това казва председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Въпросът с избора на такива сезонни обекти е абсолютно актуален сега, преди старта на зимния сезон, защото

Доста от обектите в зимните курорти работят само за по 2-3 месеца. Това е заради спецификана на зимния сезон, който е с много по-малък обем в сравнение с летния у нас, а и доста от обектите работят само тогава.

От комисията за защита на потребителите увериха, че започват проверки още преди старта на зимния сезон. Под лупа ще се гледат местата за настаняване, където в предишни сезони са установявани несъответствия или липса на категоризация.

„Нека напомним, че в зимния туризъм са и съоръженията, ски пистите, безопасността на услугите, които се предоставят. Не само ние, но и други контролни органи трябва още преди началото на сезона да направим проверки, да установим годността им за работа, наличието на всички документи, категоризацията на ски пистите съгласно новата наредба, за да може хората да са правилно ориентирани къде отиват и дали ще могат да се справят с тези предизвикателства”, заяви Маргаритов.    

И съвсем практичните съвети към всеки турист при резервацията: „Нереално ниските цени винаги са голям риск. Давам си сметка, че не всеки може да си позволи луксозна почивка, но по-добре е да пренебрегнете някои от допълнителните екстри за сметка на това наистина да получите максимално добро качество за цената, която заплащате. Невинаги гръмките обещания могат да бъдат изпълнени”, обяснява шефът на ресорната комисия. И препоръча при съмнения относно коректността на предложенията, хората да търсят отзиви на други потребители и дори директен контакт с търговеца, в който с няколко бързи контролни въпроса, включително по отношение на достъпните екстри, да се ориентират дали е налице реална оферта или някаква измама.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: