baner blview

Римска баня на крайпътна отбивка на магистралата

Туристи ще могат да разглеждат римска баня на… крайпътна отбивка на новата магистрала Струма, точно при Благоевград. Това е част от античния град Скаптопара, който се показа в земята край село Покровник.

Спасени са римската вила и римската баня от античен Скаптопара край Благоевград. Откритите белези от античността ще бъдат консервирани и ще останат там, на мястото си. Църквата и гробницата обаче ще променят местонахождението си.

Предстои агенция „Пътна инфраструктура“ да стартира процедура за изготвянето на проект за консервация и реставрация на част от археологическите обекти с експозиционна стойност на магистрала „Струма“ край Покровник. Това е възможно след като агенцията получи от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности.

Указанието обаче предписва преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква от трасето на магистралата. На място ще бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата.

След като проектът за консервация и реставрация бъде готов той ще бъде съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство и положително становище ще трябва да даде и Министерството на културата. Строителството на Лот 3.1 от автомагистрала „Струма”, в участъка на археологическия обект, ще продължи след приемането на тези дейности от компетентните институции./ www.agencia.bg 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: