baner blview

Богоявление като от платното на художник...

Виж, колко красиво. А е истинско, снимка е това. Не е рисунка, не е картина, нито е пипано с фотошоп. Това е, което може да видиш и на живо навръх Йордановден в едно евросело. Селото е Черниче, симитлийска община. Там ритуалът е точно както си е – хвърлят се за кръста само ергени. През 2019 се събраха 18, само ергени, начело с кмета на селото. Всички, в народни носии пременени за празника и ритуала, нагазиха в реката. Борбата за кръста е честна и мъжка. Никой не никой не отстъпва, даже и на кмета.

„Не мога да кажа на момчетата нищо, без да съм там и аз. Не мога да кажа скачайте, Йордановден е, а аз да съм на брега, сух и да гледа. Сърце не ми дава“, казва кмета и уточнява, че така е с всичко. Така е с празника и на Йордановден, и на Сурва, и на младежкия събор… така е и в доброволните дела за ремонт на детската градина, за облагородяване в парка… ей така, стил на живот и работа са си установили в евросело Черниче.

И ако за някои е странно, че кмет влиза в ледените води за кръста на Йордановден, не го прави от суета. Повече от десетина години влиза в реката. И два пъти е вадил Светинята от йордановските води. Още тинейджър е бил кмета, когато е бил големия късметлия на Йордановден. Винаги си е пожелавал здраве. Никога не си е и помислял, че кмет ще става, камо ли да си го е пожелавал…

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: