Най-древните български занаяти – отблизо в Разлог

Дърворезба, иконопис, архитектура… общо 7 занаята, които представят най-старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на XVII век можем да видим в Разлог. Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“ продължава традициите й и до днес и подреди изложба в Разлог, в музея. До 15-ти юли е достъпна в Разлог пътуващата изложба на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в гр. Трявна

Представени са и занаятите розопроизводство-Трявна е от малкото места в Северна България, където се отглеждат рози и се произвежда розово масло; казаслък-декоративен текстилен занаят; куюмджийство-изработка на накити, църковна утвар, сечене на монети и мутафчийство- занаят, при който в Трявна се прави опит да бъде механизирано производството. 
В изложбата са показани оригинални предмети, снимки, проекти за дърворезба и готови изделия, майсторски свидетелства, инструментариум, копирки за икони, възстановка на зографска и резбарска работилници.

След два месеца експозицията, която е мобилна и цели популяризиране на старите и традиционни занаяти в Трявна, ще отпътува за гр. Балчик.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: