baner blview

Вместо носии марокански кафтани

Танцьорките от ДЮФА „Пиринска китка“ дефилираха с марокански кафтани. Това е традиционната рокля на мароканските жени в стил на роба. С много цветове и чар момичетата облякоха вместо обичайните народни носии дамските народни костюми на Мароко и пресъздадоха културното богатство на Кралство Мароко.  Поводът бе Ден на Мароко в Благоевград. Изложба от постери от Мароко, традиционни марокански сувенири, местни продукти, ръчно произведени сувенири, козметика на арганова основа, дефиле на кафтани, чаена церемония. Бяха представени и фолклорни обичаи от Мароко и България.

С подаръци от Благоевград си тръгна и посланикът на Кралство Мароко в България- Нейно превъзходителство Закиа Ел Мидауи. Тя заедно със заместник-кмета по европейски проекти и програми на община Благоевград Зорница Кралева поставиха началото на Дни на Мароко в Благоевград. „Като представител на френскоговорящите, съм радостна днес да съм тук, защото Благоевград олицетворява духа на Франкофонията, тъй като този красив град ежегодно организира най-престижния фестивал на френската музика „Франкофоли“, който ще се проведе за 5 път на 21 и 22 юни, играе важна роля за представянето на френския език и култура в България и останалата част на света“, заяви посланикът на Мароко.

„Вярвам в това, че всяка държава крие много тайнства, които се разгадават именно чрез традициите. Община Благоевград и Кралство Мароко имат добри взаимоотношения, изградени приятелски пътища и добри партньорски контакти. Именно за това съм щастлива от факта,че избрахте нашия град и че днес Благоевград ще може да се запознае с Вашите традиции, обичаи и културното наследство на Мароко“, каза заместник-кметът Зорница Кралева.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: