baner blview

Как възпяха алкохола в музея?

Ако искате да видите старите лимонадени шишета със закопчалка тип „кронка“ и нестандартни методи за затваряне на бутилки, в музея в Благоевград откриха изложба, пише Агенция БГ. В нея екипът на Исторически музей – Горна Оряховица е събрал над 150 експоната – различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век.

Край тях своето важно място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола, както и няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост.

Показани са множество черно-бели снимки и фотографии с различно послание, върху някои от които са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край. Не липсват и реклами на бира – все още набираща популярност у нас в началото на XX век .Специално място заема фирма „ Васил П. Буланов “, представена от дарения на неговата внучка.

Изложбата „Алкохол и Амбалаж“ е една от трите наши пътуващи мобилни колекции озаглавени със символичното заглавие „Пороците“, което сме поставили за атрактивност. Всъщност едната от тези изложби е посветена на алкохола, втората – на тютюна и третата – на сладкото.

Те трите представят нашите човешки слабости, които винаги са били част от битието ни и са галели сетивата ни, опитвайки се да ни пленят, каза на откриването директорът на Исторически музей – Горна Оряховица Пламен Мадемов.

В зала “ Временни изложби “ на Регионален исторически музей – Благоевград беше открита изложбата „ Алкохол & Амбалаж “. Тя може да бъде видяна до септември.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: