baner blview

Книга разпалва старите огнища

Книга за историята, бита и  културата на Неврокопския край представиха в Гоце Делчев. Написана за големия неврокопски фолклорист, етнограф, изследовател, композитор и дългогодишен ръководител на първия в България Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – Запрю Икономов.

Представен бе и документалният филм за творчеството на големия родолюбец, „Запрю Икономов – събирачът на бисери. В книгата „Старите огнища пак димят...“ и във филма са събрани спомени и интервюта за Запрю Икономов от известни фолклорни специалисти, писатели и познавачи както от България, така и от чужбина.

 „Аз нося в себе си много вълнение. Аз чувам това вълнение. Чувам го със звуците на неврокопските чанове., с гласовете на времето, с тъжния и горд напев на нашите народни песни, с мелодията на „В Неврокопско ми се оди“ - песен за вечното завръщане към себе си...към родния край... И разбирам, че това е истинското мое начало“, казваше приживе, Запрю Икономов.

Съставители на книгата са  неговата дъщеря Гергана Икономова и Йордан Симонски. Тя се издава с подкрепата на община Гоце Делчев в знак на почит във връзка с 90-годишнината от рождението на Запрю Икономов. На  присъстващите на събитието, бе представен  компакт диск с песни на Икономов повечето, от които са по текст на другия колос на културата в Неврокопско –  поетът Георги Гавалюов. Всички тези песни са част от репертоара на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.

Официални гости на събитието бяха: временно изпълняващият длъжността кмет на Гоце Делчев, Валери Сарандев, новоизбраният – стар кмет на общината, Владимир Москов, н.в.п. Неврокопски митрополит Серафим, депутатът от БСП от Гоце Делчев, Богдан Боцев и предприемачът Иван Биларев.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: