baner blview

Църквата с мистериозна история в село Орешец

Една църква – мистериозна, но красива, сгушена в балкана. Открита случайно, но служеща на местните като спасение от тиранията. Малко по-различна, но с история, която е уникална…

Църквата „Св. Великомъченик Георги“ в село Орешец е на около 200 години. 200 години материалите в нея водят тежка битка с ерозията и като че ли я печелят. Дървените греди, които се виждат и на снимките, издържат цялата конструкция на светилището вече два века и когато влезеш вътре разбираш, че там витае някаква енергия, която те ободрява, времето спира, а може би дървените греди също са повлияни от енергията.

Стълбите на камбанарията в мистериозната църква са направени от прочутите майстори–каманяри. Направени без цимент или друг спойващ материал, без арматурна в тях, а начинът по който са извити е просто невероятен – шедьовър! Друго постижение за времето си е чешмата до църквата и по-конкретно трите каменни топки, които са върху нея. Те са правени само с чук и длето. Това е много трудоемко и изисква голям майсторлък, но местните са осъзнали значението на святото място и не са пожалили труд и време, за да го почетат.

Светилището преди време било с предверие. Навес, който се подпирал на каменните колони с надписите по тях, които можете да видите на снимките.

А църквата отвътре е уникална… говори без думи, а със стенописи! Цялата е изрисувана – стените, както и покривът са покрити със спиращи дъха стенописи.

Местните разказват история, че преди много години старото село Орешец се намирало в полето на 5 километра от сегашното. Тук е минавал така нареченият „Друм“ или това е царски път от Цариград за Белград, а на някои места все още има останки от него, които могат да се видят. Местните козари се качвали в гората да пасат животните. Веднъж обаче козар качил добитъка в гората на паша, но скоро забелязал, че една коза липсва. Той тръгнал да я търси и я намерил в стара църква, за която никой не знаел че съществува. Църквата била обрасла, а когато човекът видял козата останал без думи – тя се окозила в святото място, което сама открила и го показала на хората. След като местните разбират за светилището на негово място построяват сегашната църква и започват да се заселват около нея. За мистериозната църква, открита от козичката не се знае нищо! Нито кога е построена, нито от кого, нито пък защо… Това е загадка без отговор, но такъв не е и нужен. Потънала в мистерия църквата „Св. Великомъченик Георги“ е дори още по-магична.

Друга причини за заселването около светилището били турците. Пътьом от Цариград за Белград или обратно те тормозели местните. И църквата се явила като спасение за орешчаните. Това се случва преди около 200 години. Тогава построяват и църквата „Св. Великомъченик Георги“, която можем да видим и днес. А тази, която козата открила е мистериозна. Никой не знае, кога и от кого е построена – мистериозна, свята и избавяща месните от набезите на недоброжелателите.

По-възрастните от село Орешец си спомнят, че са кръщавани в тази църква. Там са били открити ръкописи и документи на старобългарски език. Това са били архиви за сватби, кръщенета и други ритуали, които са се провеждали в църквата.

Сега е започната сериозна реставрация на църквата и в нея са се включили много дарители. А реставрацията е на професионално ниво. Използва се специално скеле, което обира вибрациите при работата, за да не се повреждат стенописите. Някои икони са изпратени в столицата за реставрация и в най-скоро време се очаква да се завърнат в святото място.

„Св. Великомъченик Георги“ се намира в непосредствена близост до пещера „Венеца“, което е супер. С един замах може да посетите двете забележителности, които са на около 600-700 метра една от друга.

Приятно пътуване и разглеждане на красотите в Северозападния край.

Автор: Цветомир Борисов

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: