baner blview

Башовичка бара – зарядното за хора

Чешмата в гората, в Балкана, насред природата. Между китното селце Орешец и чудото, наречено Белоградчишки скали. Обгърната от скреж или разцъфтяла в пъстра зеленина. Местността Башовичка бара винаги е зареждаща и те кара да се поклониш пред величествената природа.

Там не ти трябва друго освен да си вземеш нещо вкусно за хапване и да отвориш сетивата си, да попиеш от енергията на Балкана. А водата… тя е ледена и нереално чиста, независимо от сезона.  Както в рекичката, така и в чешмичката. Нещо като зарядно, но за хора.

А по празниците там кипи купон. Цялото село се събира около чешмата. Пушат скари, пие се домашно вино и ракия, а хорото е огромно и почти не спира.

Докато си вървиш и се любуваш на величествения Балкан и красотите му, изведнъж, скрита измежду дърветата и клюмналите от бялата скреж храсти се подава 800-годишната църква. Конструкцията на святото място привлича погледа. Стои си там и все едно теб е чакала, за да я видиш. Чувстваш се като на познато място. Въпреки че е на 800 години и съвсем от скоро има покрив, част от стенописите й все още се забелязват. Уникално, нали? Местните и до ден днешен палят свещички там. Което ни кара да се замислим, че не златото или скъпите икони правят един храм свят, а енергията която излъчва.

Местността се намира в Северозападна България и до нея се стига по пътя от село Гара Орешец към Белоградчик. Малко след като излезеш от Орешец ще видиш табела, която ще те отклони от асфалтовия път. Не след дълго ще стигнеш и до самата чешма.

Докато шофираш по черния път към местността Башовичка бара от дясната страна тече самата рекичка. И малко преди чешмата от лявата страна има скрито изворче. Скрито, но лековито. Още от стари времена се знае, че изворчето лекува кожни заболявания, а примерите с излекувани хора не са никак малко.

По пътя към местността може да се отбиеш през Орешец. Седни в местното кафене и попитай за легендите около Башовичка бара. Но ще трябва да предвидиш повече време, защото те са много и всяка следваща е по-интересна от предишната.

Автор: Цветомир Борисов

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: