baner blview

Райският кът до града на здравето

Едно малко, китнo градче, прегърнато от Балкана. Вървиш из града и се наслаждаваш на спокойствието, което цари там, съчетано с чист въздух.

Вършец е известен и с богатството си от минерални извори, около които градът се оформя през вековете. Историята му е свързана и с балнеолечението, а от там произлиза и девизът му Вършец – град на здравето. Минералните води са от няколко извора с температура около 37 °C. Водата им е бистра, безцветна, мека и слабо минерализирана.

След като се потопите в СПА удоволствията, които предлага мястото, може да посетите интересни места във Вършец. Едно от местата е Алеята на чинарите, която е в централната част. Дълга е почти два километра с дървета на възраст повече от 100 години. Може да посетите слънчевата градина и паркът, които също са прекрасни. Точно до рекичката – в близост до природата, до красотата и свежия въздух в съчетание с шума на реката – релакс за душата.

Друго интересно място, но за малко по-дълга разходка е водопадът край Вършец – Райски кът. По-дълга, но изключително приятна. До водопада Райски кът се стига за около 20 минути, като се минава през гората. За водопада се тръгва от парка, който започва след извития каменен мост над реката до старите обществени бани. Ако не можете да се ориентирате попитайте местните от къде се тръгва – те ще ви насочат. Като минете моста от другата страна на реката има и указателни табели, по които лесно ще се ориентирате. След като тръгнете нагоре (има малко баирче) се стига до Иванчова поляна с няколко беседки, място за гимнастика и отмора. Продължавате по пътечка в гората, с бодра крачка, около дърветата и след около 10 минути сте при водопада. Ще познаете мястото по беседките и дървените мостчета, които са като в приказките. Много красиви и естествени. След това стигате кулминацията – водопада Райски кът. Живописно място… минаваш през дървеното мостче, а точно под теб е водопадът – невероятно.

След приятната разходка може да отпочинете на беседките, които са точно до водопада. Изключително приятно местенце. Далеч от града, слушаш птичките на воля, около теб обикалят пеперуди и се чува шумът на водопада. Живописно, нали?

В града има и множество места, на които може да отседнете – хотели и къщи за гости, а ресторантчета и кафенета също не липсват. Но си имайте едно на ум, че вечер може и да не си намерите място в някой ресторант, така че от преди това може да си го запазите, за да не сте разочаровани на вечерта.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: