baner blview

Пещерата с мистерия и тайнственост

Гърлото на дявола е може би най-страшното място на света и никой не би искал да попадне в него. По-различен е случаят с българската пещера Дяволското гърло! И все пак не падай във водите на подземната й река! Оттам излизане няма!

Една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Тя впечатлява със своята тайнственост, самото й име е провокиращо и интересно. Дяволското гърло. Наречена е така, защото входът на пещерата наподобява дяволска глава, а в гърлото й се излива огромен водопад. Още преди да си влезнал в нея се досещаш, че тази пещера е различна и със сигурност ще я запомниш, ще остане в съзнанието ти. Дължината й е около 1 км., но туристическата обиколка е около 350 метра.  Пещерата впечатлява и с най-високия подземен водопад на Балканския полуостров, цели 42 м.

Дяволското гърло е пропастна пещера, формирала се вследствие на пропадане на земни пластове. Пещерата се е оформила от река, която се вижда както отвън на входа на пещерата, така и в самата пещера. Интересен факт е, че нищо, което се пусне във водите на Дяволското гърло, не се показва от изхода на пещерата. В дъното на Дяволското гърло тече река, която напуска пещерата по странен начин. Всяка пещерна река все някога напуска пещерата и излиза някъде. Така е и с реката в Дяволското гърло. Тя извира на около 250 метра от другата страна на пещерата. Дотук няма нищо необичайно, докато учените не решили да тестват за колко време водата изминава това разстояние от 250 метра. Според техните изчисления на база скоростта на водата и разстоянието, сметнали, че водата би трябвало да се покаже от другата страна на пещерата след няколко минути – около 5-10. Те пуснали цветни маркери във течащата река и започнали да засичат времето, за което маркерът ще измине тези 250 метра до другата страна на пещерата. Предвиденото от учените време, обаче се оказало меко казано неточно. Маркерът излязъл на повърхността след цели 2 часа. Правени са множество опити и експерименти с дървесни трупи, с цветни маркери и  други предмети, но те просто изчезват безследно в подземната река и още повече разпалват любопитството.

Едната теория е, че след като навлезе под земята, реката започва да следва цели системи от подземни реки, които са дълги километри.

Другата теория е, че под огромната зала има друга, която е пълна с вода. И каквото попадне там, остава за винаги.

Залата, в която водите на реката се изливат и формират най-високия подземен водопад е Бучащата зала. Залата е огромна. Основната част от пещерата е заета именно от тази огромна зала. Дължината на залатра е 110 метра е дължината на залата, а на височина достига 48 метра и 46 широчината. 

В пещерата се влиза през изкуствена галерия с дължина 150 м., през която се достига до основата на водното течение. А, за да излезнеш на повърхността, трябва да изкачиш  301 стъпала нагоре, покрай подземния водопад.

Дяволското гърло се намира в Западните Родопи на около 17 км. от град Девин.

А пътьом към Дяволското гърло ще се наложи да минеш през Триградското ждрело, което само по себе си също е природен феномен, който си заслужава да се види. Двата феномена заедно оформят 88-ия Национален туристически обект на България.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: