baner blview

Дървета, които разказват история... (снимки)

Кюстендилските секвои са сред тях. Иначе през 2018 година на най-специално внимание ще се радват чуруликащият корков дъб в Португалия, древните брястове от Кабеса Буей от Испания, дъбът, наречен „Старейшината на Белгородските гори“ в Русия. Това са трите топ.

130-годишните кюстендилски секвои са класирани на осмо място в класацията „Европейско дърво на годината“. Те са събрали 11 625 гласа. За сравнение – чуруликащият дъб е събрал два пъти повече от нашите секвои.

Трите величествени секвои в местността Ючбунар, Кюстендилско, бяха българските участници тази година в конкурса „Европейско дърво на годината“. Те са на 130 години и се намират в село Богослов. Секвоите  са част от естествено оформила се гора от секвои – природен феномен. Първите семена от секвоя в България са внесени от известния лесовъд Йордан Митрев в края на 19.век.

Това са най-старите и високи секвои в страната. Имат значимо място в развитието на лесовъдството. Много хора от областта и цялата страна посещават местността, за да прегърнат дърветата и почерпят от енергията им.

ЧУДИТЕ СЕ ПРИ КОЕ ДА ОТИДЕТЕ???

(Само да напомним, че точно по този начин ГЪРМЕНСКИТЕ ЧИНАРИ се превърнаха в много популярно място, което си заслужава да се види не само на снимка)

Величествените секвои край село Богослов

3 величествени секвои се извисяват край с. Богослов, Кюстендилско. Те са част от естествено оформила се гора от секвои – природен феномен. Първите семена от секвоя в България са внесени от известния лесовъд Йордан Митрев в края на 19.век. Това са най-старите и високи секвои в страната. Имат значимо място в развитието на лесовъдството. Много хора от областта и цялата страна посещават местността, за да прегърнат дърветата и почерпят от енергията им.

Чуруликащият

“Чуруликащият” корков дъб дължи името си на звуците, които издават хилядите птици, кацащи в клоните му.
Засаден е през 1783 в Агуас де Моура и вече е бил “разсъбличан” повече от 20 пъти. Освен приноса му с материал за корковата индустрия, той има и важна роля за екосистемните услуги и борбата с изменението на климата. Със своите 234 години, “Чуруликащият” е определен за “Дърво с обществено значение” през 1988 и е регистриран в Книгата за рекордите на Гинес като “най-голямото корково дърво в света”.

Брястовете тамплиери

Седемте вековни бряста се смятат за последните представители на малки градски гори в Екстремадура. Въпреки сериозната заплаха от холандската брястова болест (заболяване, което е унищожило над 1 млн.дървета в Испания и повече от 1 млрд.по целия свят) тези дървета са успели да се съхранят. Разположени са над Храма на Богородица от Белен, който е от времето на Тамплиерите и е с голяма историческа и художествена стойност. Тази област е известна с честването на религиозното поклонничество от 1650 г.

Дъбът, наречен “Старейшината на Белгородските гори”

Този дъб расте на място, попадащо под специална екологична защита. То е паметник на природното наследство и е било свидетел на много исторически събития. Под короната му се провеждат обществени събития и празници. Особено го обичат децата. За тях дървото е символ на приятелство, добро здраве и спомен за предците им. Те организират флашмоб около него, подредени под формата на сърце, и изпращат послания за мир и доброта към всички хора на планетата.

Вижте ги и изберете, снимките са от сайта на конкурса „Европейско дърво на годината“:

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: