baner blview

Как да се облечем за колоездене през зимата?

Екипировка за колоездене е изключително важна, особено през зимата!

Няма такова нещо като лошо време – има само лоша подготовка!

За много от любителите на двуколесния адреналин зимата е време за почивка и релакс. Както повечето знаем – мотоциклетите спят зимен сън.

Но една чудесна алтернатива за поддържане на формата през зимата е колоезденето и най-вече планинското. Но как да се преборим със студа и да запазим телесната си температура?

Водещите марки за спортна екипировка са започнали да глезят все повече и повече спортистите. Вече има термобельо, термо топове, ветровки и дъждобрани, които вършат чудесна работа в студените, ветровити и мокри зимни месеци, а и вече са много достъпни.

Важно е да сме добре облечени, но не и да прекаляваме. Ако облечете много дрехи, макар и проектирани за спортисти, рискувате да се изпотите, което не е препоръчително в студено време. Много добра работа вършат дишащите материи – с тях кожата диша, но в същото време запазва телесната температура. Друг фактор е и това, че в повечето случаи първо се изкачвате до връхната точка на трасето и се предполага, че ще бъдете потни на спускането, а това въобще не добре. Облечете се добре, но не и прекалено. Високо ценени са и ветровките в студените месеци, защото могат много бързо да се събличат и обличат. Носете раница с резервна тениска и блуза и ги облечете преди спускането.

При студено време е по-добре и по-хитро да се кара по балансирани маршрути. А какво е балансиран маршрут? Това са маршрути с последователни изкачвания и спускания – малко качваш, малко пускаш. По този начин няма да прегреете при изкачването и да замръзнете при спускането.

Освен това е доказано, че през зимата се изгарят повече калории. При ниски температури организмът изразходва повече енергия, за да поддържа телесната температура, което води и до повече изгорени калории.

Така че слагайте екипировката и следвайте СТРЕЛКИТЕ. Те ще ви отведат до уникални места!

Автор: Цветомир Борисов

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: